Elmentem horgászni


»Együtt voltak Simon Péter, és Tamás, akit Kettősnek hívtak, és Nátánáel, a galileai Kánából való, és a Zebedeus fiai, és még két tanítvány. Simon Péter azt mondta nekik: „Kimegyek halászni.”
Erre a többiek is így szóltak: „Mi is veled megyünk.” Ki is mentek és csónakba szálltak, de egész éjszaka nem fogtak semmit.« (János 21:2-3)

Ez a történet Húsvét és Pünkösd között történt, amikor Jézus már feltámadt, de még nem ment fel a mennybe.
Negyven napon keresztül időközönként megjelent nekik, erősítette a hitüket, de aztán újra magukra maradtak. Ez új felállás volt a tanítványok számára, hisz eddig Jézus mindig velük volt, tanította, vezette őket, ők meg követték őt. De most teljesen tanácstalanok voltak. Péter pár héttel ezelőtt élete legnagyobb kudarcát élte át, megtagadta mesterét. Bár megtért, és bocsánatot nyert, de túl közeli volt még számára a szörnyű éjszaka emléke, ráadásul azóta nem sok mindent tudott tenni, ami feledtette volna a hibáját.
Az ilyen helyzetekben nagy kihívást jelent mindenki számára, hogy visszatérjen régi, jól bevált dolgokhoz, vagy valamilyen pótcselekvésbe meneküljön, ami kikapcsolódást ígér. Péter azt választotta, amiben sikeres volt, amihez tehetsége volt Isten nélkül is. De ezen az éjszakán bebizonyosodott, hogy Jézus nélkül még a „horgászat” sem az igazi.
Amikor hitéletünk során krízishelyzeteken megyünk keresztül, levesszük a szemünket a célunkról, és az ördög nem habozik kihasználni a helyzetet. Ismeri gyenge pontjainkat, szenvedélyünket, múltunkat, és ezeket felhasználva akar csapdába ejteni minket.
Pétert nem sikerült, mert Jézus megjelenése mindent megváltoztatott. A tanítványok rájöttek, hogy az Úr jobb horgász mint ők, a Feltámadott jobban ért a saját szakmájukhoz is, mint saját maguk. A leghétköznapibb dolgokat sem érdemes nélküle csinálni, még olyan dolgokat sem, amelyekben elvileg a legsikeresebbek  vagyunk. Péter figyelmét újra az elhívására irányította, megerősítette a látását, hitét, visszaállította a helyére. Pár nap múlva már a legsikeresebb prédikátor volt, akinek még az árnyékától is meggyógyultak a betegek.
A mi életünkben is vannak időszakok, amikor minden bizonytalannak tűnik. Hol érezzük, hogy Isten velünk van, hol távolinak tűnik, és ilyenkor menekülési ingerünk támad, és olyan dolgok felé orientálódunk, amiktől a sikerességet várjuk, ami aztán újabb kudarcokhoz vezet az életünkben.
De Jézus nem adja fel az álmát velünk kapcsolatban. Figyeljünk rá, erősödjünk meg Őbenne, higgyük el, hogy Jézus nem hibázott, amikor minket bízott meg egy feladat elvégzésével. Sikeressé tesz minket a mindennapi munkánkban, mint a tanítványokat a halászásban, és még inkább sikeressé tesz mennyei elhívásunkban, mint Pétert a prédikálásban.
Hagyd ott a múltadat, kudarcaidat, régi sikereidet, és kövesd Jézust, hogy egy új, sokkal hatékonyabb élet részese legyél!