Változzatok meg!


„Ne alkalmazkodjatok a jelenlegi korszak életformájához! Ellenkezőleg, újítsátok meg az egész gondolkodásotokat, és gyökeresen változzatok meg! Akkor lesztek képesek megérteni, és elfogadni, amit Isten akar: ami jó, ami neki tetszik, és ami tökéletes. Ezekre igyekezzetek! (Róma 12:2)”
Ha valakinek meg kell változni, az azért van, mert valamit rosszul csinál, rossz a jelleme, nem elfogadható az életvitele. A Biblia szerint minden embernek óriási szüksége van a változásra, mert mindannyian bűnben éltünk, Isten dicsősége nélkül. (Róma 3:23)
Az ember önmagától, a saját elképzeléséből nem tud „jól” élni, a jelenlegi világ elmúló hatalma (bűn, betegség, igazságtalanság, halál, stb.) alá van rekesztve. Isten dicsősége nélkül nem várhat más ránk, mint az elmúlás, életünk, vágyaink kényszerű feladása.
Megváltozni viszont nem könnyű dolog, nem megy egyik pillanatról a másikra. Az életünket a gondolkodásunk határozza meg, éppen ezért ha meg akarunk változni, meg kell változtatni a gondolkodásunkat. Amilyen a gondolkodásunk, olyan emberek vagyunk, ez határozza meg a tetteinket is.
Ha valaki azt gondolja, hogy akkor lesz boldog, ha népszerű lesz, akkor minden energiáját arra fogja fordítani, hogy az emberek elismerjék. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a boldogságot, szeretetet pénzen lehet megvenni. Amíg ez nem változik, minden követ megmozgat, csakhogy pénzt, és még több pénzt szerezzen. Az életfelfogásunk sokkal nagyobb hatással van életünkre, mint a körülményeink. Nem az számít, mi történik velünk, hanem, hogy hogyan reagálunk rá.
A legnagyobb hiba az Isten nélkül élő ember gondolkodásában az, hogy az egész életüket csak erre a földi létre, a hamar elröppenő évekre tervezik. Ez a „jelenlegi korszak életformája.” Ez a gondolkodásmód abból a tényből fakad, hogy az élet rövid, „együnk-igyunk úgyis meghalunk,” mindjárt megöregszünk és vége.
De Isten Szava az élet beszéde a számunkra, a halál utáni csodálatos életet, örök boldogság ígéretét és reményteljes jövőt ígér nekünk! A fent idézett igeversben azt olvassuk, hogy amit Isten akar, az tökéletes a számunkra, mivel egyedül Ő ismer tökéletesen minket. Ő azt szeretné, hogy igazán boldogok legyünk, ezért meg akar tanítani minket az igazságra. Az igazság pedig az, hogy nem kell az igazi sikerhez másokkal megküzdeni, nem kell önző módon csak a saját boldogulásunkat keresni, nem kell megfelelési kényszerben, félelmek között élni.

Az isteni törvény szerint bátran adakozhatunk, mégis gyarapodunk, ha más emberek életét emeljük, Isten annál inkább emel minket, lehetünk szelídek, mégis örökölhetjük a földet. Nem kell a magunk igazáért küzdenünk, mert Isten igazságot szolgáltat, szerethetjük az ellenségeinket is, mert a végén még ő lesz a jóakarónk. Rendszerint mást tanácsol, mint amit ösztönszerűen tennénk. Nem mindig zökkenőmentes megtenni az Úr akaratát, ráállni az Ő gondolkodásmódjára, megfeszíteni a saját indulatainkat, kívánságainkat, de mindenképpen megéri, mert áldások teljességét jelenti a számunkra!

Változtassuk meg gyökeresen gondolkodásunkat, gondolkodjunk Isten akarata szerint, és tapasztaljuk meg életünkben Isten hatalmának csodálatosan átformáló erejét!